Ainekset

ruokakermaa, pari desii

yks muna vaan

jauhelihaa (naudanjauheliha, 400-800g, jos tekee jättitaikinan niin kermapurkki ja muna per 600g lihaa)

soijarouhetta (voi käyttää myös korppujauhoja mutta omaan makuun siitä tulee liian jauhoinen)

pari pikkuzipaliinia tai yks iso

juustoo

Rakennesuunnittelu ja toteutus

Laita kerma ja soijarouhe turpoamaan kulhoon. Vähän vetinen mut suht kiinteä koostumus. Jos haluat pehmentää soijarouhetta niin laita se veteen ja anna olla yön yli, sit neste pois sieltä ja kerman kanssa sotket sen. Mut kuka helvetti tietää edellisenä päivänä että aikoo tehä lihapullia! sehän vaatis tulevaisuudensuunnittelua. Joten, se valmistuu hyväks sillä aikaa kun pilkot sipulia. Jaa, uunin vois laittaa lämpeemään 200c.

Kuori ja pilko sipulit, saa olla aika pientä että käyttäytyy paremmin taikinan muovausvaiheessa. Lisää pilkottu sipuli, jauheliha ja muna kulhoon. Mausta pippurisekotuksella, tabascolla ja suolalla. Halutessa voit laittaa myös valkosipulimurskaa. Raasta juustoo sinne, vaikka desi. Sekoita huolella, kauho myös sieltä alhaalta ja pyörittele että soijarouhe ja liha sekottuu tasasesti. Hipit voi korvata koko jauhelihan soijarouheella ja juuston tofulla. (kai). En tiiä millä munan korvais mutta ehkä joku kasvipohjanen erikeepperi? Nojoo. Ota leivinpaperoitu pelti viereen, ota myös pieni kulho jossa on vettä. Kasta kädet kupissa, ota nokare taikinaa ja taputtele pallonmuotoon. Voit tehdä haluamasi kokoisia palloja, ite suosin tommoste 4-5cm halkasijaa. Kasta kädet joka pallon välissä niin taikinaa on helpompi käsitellä. Liha ei turpoo uunissa joten pallukat saa olla melkein kiinni toisissaan, ainut mikä voi vähän tarttua on juusto. Paista 20min, puolisen tuntia. Soijarouhe saattaa vähän hämätä koska se näkyy tummempana siellä mut kellosta näkee millon ne on valmiita. Pienet tietysti valmistuu nopeemmin kun isot.

Voit paistaa lihapullat myös pannulla, mutta uunissa on ehkä helpompi. Taikinasta voit muotoilla vaikka murekkeen tai pihvejä. Jos taikinan koostumus sen sallii, voit myös grillata ne ritilän päällä grillissä. Löysemmänkin taikinan voi grillata kun laittaa folion siihen ritilän päälle. Jos osaat grillata kaupasta löytyviä grillitassuja ehjänä niitten hajoamatta niin tää on helppo juttu. Taikinaan voi lisätä myös aurajuustoa, pieniä paprikanpaloja tai jos haluaa enemmän ravintoarvoo niin pekonisilppua.

Tarjoiluehdotus:

 

Tarjoile keitettyjen perunoiden, ruskean kastikkeen ja fetasalaatin kanssa. Kyytipojaksi ruisleipää ja haluamasi juoma. Kaikki valmistuu suunnilleen samaan aikaan kun: Laita lihapullataikinan soijarouhe ja kerma turpoamaan. Laita kattila puolilleen vettä, levylle ja levy täysille. Kuori perunat ja laita ne kattilaan, rouhi myllystä merisuolaa. kun vesi kiehuu, käännä levy pienimmälle kiehumispykälle. Aloita lihapullien valmistus. Riippuu tietysti vähän perunoiden koosta mutta ne on valmiita suunnilleen samoihin aikoihin kun lihapullat. Tässä vaiheessa on hyvä tehdä kastike niin sen saa suoraan pöytään.

Ihan ok-tavis-normi ruskeakastike

Laita rasvaa pannulle, voi, voimariini tai ingmariini käy. Ei missään tapauksessa öljyä. Reilu ruokalusikallinen per ruokailija. Kun rasva on sulanut, lisää vehnäjauhoja varovasti ja sotke tasaiseksi. Oikea suhde on niin, että koostumus on enemmän rasvainen kuin jauhoinen. Kun lastot sen kasaan pannun keskelle, mössö kuplii reunoilla valkoisena. Jos rasvaa on liian vähän suhteessa jauhoon, tulee kastikkeesta helposti kokkareinen. Jos jauhoja meni jo liikaa, lisää rasvaa kunnes seos näyttää kuvatulta. Ruskista seosta niin kauan että se on suunnilleen ruskeaa. Tästä nimi "ruskea kastike". Kaada varovasti vettä ja sekoita. Jos se näyttää enemmän taikinalta kuin kastikkeelta, lisää vettä. Varovasti kuitenkin sen veden kanssa ettei tule liian löysää. Lisää vielä hieman suolaa ja sit sun soossi huutaakin jo perunoita ja lihapullia seurakseen. Jos soossia jää yli niin sitä voi säilöö jääkaapissa pari päivää. Lämmitys tapahtuu niin että laita se levylle, lisää tilkka vettä ja sekoita tasaseks. Sekottuu vasta kuumana.

Fetasalaatti

Kaikki osaa tehdä fetasalaatin koska lähtökohtaisesti se on fetasalaatti jos siinä on salaattia ja fetaa. Tässä tapauksessa on pussillinen jäävuorisalaattia, pilkottu kurkku, pilkotut kirsikkaminiluumupisarakyynel-tomaatit, vanha kunnon fetapahvikuutio ja punasipulia. Kastikkeeksi käy mainiosti tststsatsssiki. Sitä saa kaupasta myös valmiina mutta sen voi tehdä itekkin.

Tststsatsssiki

Partaäijäjugurttia, raastettua kurkkua, liraus oliiviöljyä, rouhittua mustapippuria ja valkosipulimurskaa. Sotke keskenään. Sarjassamme pienessä hiprakassa keksityistä asioista mainittakoon että viipaloi tonne sekaan banaani niin siitä tulee mainio jälkiruoka. Jos pakastat sen niin siitä tulee melko erikoinen banaanijätski.