Ainekset

valmis piirakkataikina pakkasesta, 400g

korpelan kinkkusuikaleet tai kuutiot

pari zipalia tai yks iso

paprika

2 munaa

ruokakerma pari desii

cremebonjour, mikä tahansa, ite laitan yleensä valkosipuli ja yrtit tai peppermix

jyystöö

Valmistus

Uuni kuumenemaan 200c. Voitele vuoka, viissenttiset reunat on ihan proo. Painele taikina tasasesti reunoja ylöspäin. On muuten sit helpompi painella jos oot sulattanu sen ensin, mieluiten huoneenlämmössä jonkun aikaa. Mikro on niin perseestä noissa sulatushommissa. Laita uunin alimmaiselle ritilätasolle esipaistoon 10 min.

Pilko paprikasta puolet tai kokonaan pieniks kuutioiks. Poista ne paskat osat kuitenkin ensin niinkun se vihree tötterö. Kuori ja pilko sipulit. Kippaa nää hakkelukset kulhoon, kippaa kinkut sinne, cremeebonzuuuur sekaan ja pippurisekotusta ja tabascoo pari tippaa ja sekottele. Ota se esipaistettu uunista, se saattaa olla muuttanu vähän muotoonsa mutta kierrä lusikalla reunat niin että ne on taas pystyssä. Tasottele täyte sinne, ois hyvä jos noin sentti jäis reunaa vielä jäljelle. Kuori munat ja sekota ne kerman kanssa, vatkaat hyvin sen rakenteen rikki. Kippaa piirakan päälle, pienissä erin, se vähän imeytyy sinne alakerroksiin, tavoite on se että se jää kuitenkin reunojen alapuolelle. Raasta juustoo päälle desi, pari. Pistä torttu uuniin sinne samalle tasolle ja paista noin 1/2 tuntia tai kunnes se on tosisöpön värinen. Ite tykkään syyä kylmänä ja niin se pysyy myös paremmin kasassa siirrettäessä viipaletta lautaselle. Tää on sopiva välipalasnack kahdelle tai päivällinen yhdelle.

Onko sulla lettutaikinaa? Mulla sattu olemaan.

Tein tosiaan ennen tän piirakan alotusta lettutaikinan seisomaan. Siinä oli puol litraa maitoo, loraus öljyä, 2 munaa, ripaus suolaa, ripaus sokeria ja pari desiä jauhoja vispilällä sekoitettuna. Piirakka on uunissa puoli tuntia joten kerkeän paistaa jälkiruuaks 6 kpl lettuja. Nokare voita, voimariinia tai ingmariinia kuumalle pannulle, soppakauhallinen taikinaa kaadetaan pannun keskelle niin että se leviää tasaisesti laitoja myöten. Paistellaan siinä niin kauan että siihen ei jää sanottavaa jälkeä kun lastalla tökkää. Sit se pitäs saada ympäri. Se onnistuu helpoiten vanhalla kunnon heittotaktiikalla. Ota pannu käteen, vetäydy hellasta poispäin. Tarkista ettei yläpuolella ole lepakoita, kattovalaisimia tai muutakaan paskaa. Ota tukeva asento, toinen jalka hieman toista edempänä ja lievä haara-asento. Kyykisty aavistuksen verran polvista, pidä pannua siinä kädessä jonkapuoleinen jalka on taaempana. Arvioi heiton voimakkuus niin, että lettu lentää tarpeeksi korkealle mutta ei osu kattoon. Liian voimakas heitto on parempi kuin liian varovainen jolloin lettu ei kerkeä pyörähtää ja menee varmasti ryttyyyn. Koppia ottaessa voit liikuttaa pannua pystysuunnassa valiten oikean koppikohdan niin että lettu on pyörähtänyt. Matalassa heitossa ei ole aikaa eikä tilaa kun lattia tulee vastaan. Nyt sulla pitäs olla se lettu toisinpäin siinä pannulla, paista sitä vielä vähän aikaa ja siirrä tarjoilulautaselle. Toista tämä niin kauan kun taikinaa riittää, muista lisätä nokare rasvaa pannuun joka letun välissä.

Ei kannata masentua jos heitto ei heti onnistu. Tässäkin harjotus tekee mestarin ja noin kolmen kaljan jälkeen on turha kireys jälleen poissa. Myös pannuissa on eroja jotka selviää vaan testailemalla. Jos ei millään rupee onnistuun niin hanki uus pannu.